Sfinţirea bisericii Sfânta Maria din Gatineau

Duminică 11 mai, 2014 ÎPS Nicolae Condrea şi PS IoanCasian de Vicina, înconjuraţi de sobor de preoţi şi un număr mare de credincioşi din Ottawa-Gatineau şi împrejurimi vor sfinţi prima biserică ortodoxă română din zona capitalei naţionale a Canadei.

iconostas8Biserica Sfânta Maria din Gatineau va fi „miruită (unsă) cu Sfântul şi Marele Mir” în exterior şi în interior. La acest eveniment foarte important din viaţa comunităţii noastre vor participa reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai Ambasadei României la Ottawa precum şi credincioşi din alte oraşe canadiene. Este singura ocazie la care credincioşii – femei, bărbaţi şi copii – vor putea să treacă să se inchine prin Sfântul Altar si să primească un mic suvenir sfinţit cu Sfântul şi Marele Mir.

La acest eveniment vor fi înmânate si cărţile de ctitorie (celor ce au donat suma de 3000$ sau mai mult) şi cărţile de donaţie (celor ce au donat suma de 1000$ sau mai mult). 

Pentru închinare în Sfântul Altar, biserica va fi deschisă duminică 11 mai 2014, la cerere, până spre seară.

PROGRAMUL ZILELOR de 9,10 si 11 MAI

  • vineri 09 mai 2014 începând cu ora 19:00 – Taina Sf. Maslu de obşte savârşita în sobor de arhierei si preoti
  • sâmbata 10 mai 2014 începând cu ora 18:00 – vecernia mare
  • duminica 11 mai 2014 începând cu ora 09:00 – Sfintirea Bisericii (Tarnosirea Bisericii) urmata de Sfânta Liturghie arhiereasca şi banchetul festiv

SCURT ISTORIC AL BISERICII

Parohia Ortodoxă Română Sfanta Maria s-a înfiinţat în toamna anului 2007, în urma iniţiativei unui grup de credincioşi români, cu inimă mare, din Regiunea Capitalei Naţionalea Canadei respectiv din orasul Gatineau. Astfel, pe 20 octombrie 2007 in urma întrunirii bianuale a Protopopiatului Canada-Est care a avut loc la Biserica „Învierea Domnului” din Hamilton (Ontario), preotul Teofil Arsene a primit binecuvantarea Înalt Prea Sfiinţitului Nicolae de a studia şi analiza posibilitatea creării unei misiuni-parohii în Outaouais, Québec.

Pe  28  octombrie 2007, preotul Arsene Teofil convoacă o întrunire liberă a românilor din Gatineau în sala de conferinţe a Hotelului „Les Suites Victoria”, din Hull (Gatineau), pentru a analiza posibilitatea crearii unei parohii ortodoxe româneşti în această zonă.In urma discuţiilor avute, cei prezenţi la acesta intrunire (11 familii) au consideratbinevenită înfiinţarea unei parohii în Gatineau. Sunt urmaţi paşii prevăzuţi în Statutul de organizare al Arhiepiscopiei cu privire la înfiinţarea de noi parohi şi pe 20 decembrie 2007, în urma hotărârii Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei, se primeşte binecuvântarea de a începe această misiune, trimiţându-se totodată prin părintele protopop George Chiscă, Sfântul Antimis al parohiei cu specificarea faptului că suntem a 33-a parohie înfiinţată în Canada.

Prima slujbă a noii misiuni are loc în ziua de Crăciun a anului 2007 în biserica romano-catolică St. Jean-Bosco din Gatineau (Hull), printre participanţi aflându-se şi Excelenţa Sa Doamna Ambasador Elena Ştefoi, ambasadoarea României in Canada. În data de 17 ianuarie 2008 misiunea primeşte charter-ul ecleziastic din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi fiind încorporată cu numele de „Sfânta Maria – Naşterea Maicii Domnului” iar pe 01 aprilie 2008 misiunea “Sfânta Maria” a fost înregistrată potrivit legii corporaţiilor religioase a Provinciei Québec sub numele de: “Église Orthodoxe Roumaine Sainte Marie / Biserica Ortodoxă Română Sfânta Maria” . În vara aceluiaşi an, misiunea primeşte recunoaşterea juridică a Guvernului Federal al Canadei, acordându-i-se în felul acesta dreptul de a elibera chitanţe fiscale.

De la început membrii noii misiuni au avut dorinţa şi simţământul de a avea o biserică a lor proprie în care să se roage şi să-l preaslăvească pe Dumnezeu şi pe care să o lase moştenire fiilor lor ca păstrare a valorilor religioase, culturale şi naţionale în mozaicul multi-cultural canadian. Astfel chiar în primele luni după înfiinţare membrii misiunii au depus doua oferte de cumpărare a unor complexe ecleziastice catolice (St. Jean-Bosco şi St. Raymond) care au fost respinse insa de Dioceza catolică de Hull. Prin grija duhovniceasca a IPS Nicolae si a PS Ioan Casian eforturile de aflare a unui spaţiu unde să se construiască sau să se amenajeze o biserică ortodoxă au continuat cu ardoare si astfel in august 2010 au fost semnate actele de cumparare a fostei bisericii romano-catolice „St. Jean Bosco”(biserica unde misiunea s-a înfiinţat şi s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie) ca locas de cult pentru parohia Sfanta Maria. Complexul eclezial „St. Jean Bosco”(biserica şi clădirile aferente) a fost vândut de Dioceza catolica în martie 2008 unui om de afaceri care a transformat oficiul bisericii, sălile de curs şi celelalte spaţii, într-un centru de bătrâni de zi iar biserica propriu-zisă şi sala comunitară aferentă a decis să le vândă. Preţul iniţial solicitat pentru biserică, sala comunitară şi parcare a fost de 375.000 dolari în timp ce preţul negociat de Consiliul Parohial şi acceptat de vânzător a fost de 350.000 dolari. Pentru a îndeplini conditiile acordului de finantare bancara membrii misiunii au facut eforturi deosebite donand sume considerabile iar familia Viorel si Mariana Hudema au garantat acest imprumut cu proprietatea lor. Dorim sa mulţumim pe această cale tuturor ctitorilor, donatorilor şi binefacătorilor care au contribuit la infaptuirea acestei  lucrari, numele lor aflandu-se inscrise in pomelnicul care este atasat acestui hrisov.

Imediat, sub indrumarea preotului paroh Teofil Arsene, au fost demarate lucrari de transformare şi infrumusetare a bisericii care au culminat in vara anului 2013 cu montarea unui frumos iconostas şi a altor obiecte de mobilier bisericesc lucrate in Romania din stejar masiv iar in primavara anului 2014 cu montarea celor trei candelabre electrice si a altor obiecte necesare pentru buna desfasurare a cultului orthodox.

iconostas3

20140429_205920
Reclame

2 gânduri despre „Sfinţirea bisericii Sfânta Maria din Gatineau

    1. Au trecut 32 de ani de cind asteptam un eveniment ca acesta , viata lunga si plina de bucurii sa celebram cu totii de acet locas sfintit…Doamne ajuta!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s