Primul Congres al Românilor de Pretutindeni va avea loc la 30 noiembrie, la București

Românii din Italia au organizat o întâlnire pentru desemnarea delegaƫiilor la Congresul Românilor de pretutindeni, la Roma, în Via del Melangolo , 26 (langa Palazzo del Ministero della Giustizia), Marƫi, 9 septembrie 2014.

Organizarea unui congres al românilor din întreaga lume este prevăzută în Legea nr. 299 din 2007 privind „sprijinul acordat românilor de pretutindeni”. Articolele 8 și 9 din norma legislativă stabilesc condițiile în care se va organiza un asemenea eveniment:
„Art. 8
(1) În scopul întăririi legăturilor cu românii de pretutindeni, anual se organizează sub egida Parlamentului României, în ţară sau în străinătate, Congresul Românilor de Pretutindeni, cu consimţământul autorităţilor statului respectiv, în cazul în care se decide organizarea în
străinătate.
(2) Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni se realizează de birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin D.R.R.P., iar cheltuielile privind organizarea şi desfăşurarea Congresului Românilor de Pretutindeni se asigură din bugetul Camerei Deputaţilor.
(3) Cu prilejul primei sale reuniuni, Congresul Românilor de Pretutindeni îşi va desemna organele de conducere şi va elabora regulamentul de funcţionare.
Art. 9
(1) Congresul Românilor de Pretutindeni alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, cu caracter permanent.
(2) Guvernul României va asigura Consiliului Românilor de Pretutindeni un spaţiu corespunzător. (3) Modul de organizare şi funcţionare a Consiliului Românilor de Pretutindeni se stabileşte de către Congresul Românilor de Pretutindeni, cu avizul conform al birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
(4) Consiliul Românilor de Pretutindeni furnizează informaţii, analize şi propuneri Parlamentului României, D.R.R.P. din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum şi celorlalte instituţii guvernamentale competente, cu care colaborează pentru promovarea de iniţiative legislative referitoare la românii de pretutindeni, respectiv la realizarea şi aplicarea programelor destinate comunităţilor româneşti.
(5) Ministerul Afacerilor Externe, prin D.R.R.P., va asigura secretariatul tehnic al Consiliului Românilor de Pretutindeni şi asigură finanţarea activităţii acestuia.”
În plus, la articolul 5 din aceeași lege se prevede dreptul românilor „de pretutindeni de a participa la Congresul Românilor de Pretutindeni, organizat în conformitate cu prevederile art. 8″.

Ministerului Afacerilor Externe, în răspunsurile formulate și transmise publicației „Gazeta Românească” din Italia, a explicat modul în care se va desfășura primul Congres al Românilor de Pretutindeni, care va avea loc la 30 noiembrie, la București:

• Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni se realizează de birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Politici pentru Românii de Pretutindeni.
• Congresul Românilor de Pretutindeni îşi desemnează, în cadrul primei sale reuniuni, organele de conducere, elaborează regulamentul de funcţionare şi alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, cu caracter permanent.
• Modul de desemnare a delegaţilor la următoarele reuniuni ale Congresului va fi stabilit de organele de conducere ale acestuia.
• Respectând rolul Parlamentului României de for tutelar al Congresului Românilor de Pretutindeni şi atribuţiile ce revin prin lege organelor de conducere alese ale acestuia şi, în acelaşi timp, având în vedere diversitatea şi amploarea diasporei româneşti, Ministerul Afacerilor Externe apreciază că procesul de selectare a delegaţilor la Congres trebuie să se ghideze după principii democratice care să ia în considerare reprezentativitatea legitimă şi proporţionalitatea.
• Având în vedere elementele mai sus prezentate, rezultă că misiunilor diplomatice şi consulare ale României nu le revine niciun rol în desemnarea delegaţilor la Congres.

Întrebări ale Romanian Global News:

1. Cine sunt acei „români din Italia” care organizează întâlnirea?
2. În condițiile în care MAE spune clar în comunicat că „Până în prezent nu a fost luată o decizie la nivelul birourilor reunite ale Camerelor Parlamentului cu privire la convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni”, cine își asumă alegerea unor reprezentanți care nu se știe deocamdată dacă au la ce să participe?
3. Care este metodologia și procedurile pe care trebuie să le treacă un candidat la Congres, înainte de a fi desemnat ca reprezentativ pentru o comunitate românească din Italia?
4. Cum credeți că ar putea fi organizat un Congres real și nu o parodie electorală în condițiile în care eventualii candidați (care nu sunt înca desemnați!) din Australia, Noua Zeelandă, SUA și Canada, Japonia, ar trebui să-și facă rezervări la companiile aeriene cu mult timp înainte? Suntem deja în septembrie!
Nu cumva ideea de organizare a acestui Congres este doar o „agățătoare” prin care diverși politruci care se pretind că se ocupă de românii de pretutindeni pe la București și „agenții ” lor electorali din comunități, țin „calde” pâna la alegerile prezidențiale organizațiile românești din afara frontierelor?

Sursa: prof. Eugen Roventa

Reclame

2 gânduri despre „Primul Congres al Românilor de Pretutindeni va avea loc la 30 noiembrie, la București

  1. Intrebare: Cine suporta costul legat de tinerea Congresului Rominilor de Pretutindeni?
    Ma refer la accomodarea reprezentantilor diasporei la Congres in Rominia: transportul pina si de la Bucuresti, cazarea in Bucuresti, transportul in Bucuresti, etc.
    Statul romin are datorii de peste 80 mil. de dolari spitalelor din Europa; MAE a redus personalul de la ambasade ei de la consulate, cladirile si localurile acestor ambasade au nevoie de reparatii si intretinere pentru ca arata jalnic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s